U Adolfa jí slavní: Adolph’s restaurant, Park City, UT, USA

Písmo: A ++ A --

Jsou vzácné jak drahokam v blátě, přesto jsou: zavedené podniky, kde nezávisle na časech a poměrech mají pořád plno. Jedním z takových je ikonický Adolph’s restaurant v utažském Park City – místo, jež pravidelně už 30 let hostí hvězdy Světového poháru.

Adolphs1

Nenápadnou nízkou budovu asi až kilometr od lanovek by šlo úplně snadno přehlédnout a minout, kdyby nebyla ověšená pestrobarevnými vlajkami lyžařských států. Její majitel pan Adolf Imboden si její zdánlivou zastrčenost pochvaluje – leží totiž na hlavní čtyřproudové výpadovce protínající město a má k dispozici velké parkoviště i prostor pro venkovní terasu.

Uvnitř je celá vyzdobena relikviemi, jež tu s vděkem nechávají celebrity lyžařského sportu. A samozřejmě jejich podepsanými fotografiemi: nechybí Ted Ligety, Michaela Shiffrin, zpět v čase třeba Hermann Maier, Alberto Tomba, ale taky Dustin Hoffman nebo Robert Redford, oba vášniví lyžaři.

Adolphs2

Adolf Imboden vyrostl v malebném švýcarském Interlakenu, kde vypomáhal v rodinné restauraci. Jako správný Švýcar lyžoval a v 70. letech se živil jako soukromý lyžařský instruktor ve Svatém Mořici.

Jedna z jeho amerických klientek doporučila Imbodena svému známému, jenž tehdy vedl středisko Park City. Imboden od něj obdržel nabídku pozice manažera gastro provozu, do Ameriky se odstěhoval a pracoval pro utažský resort tři roky, než si v centru Park City otevřel v roce 1974 vlastní restauraci. Tu pak ještě dvakrát stěhoval, než našel v devadesátých letech současnou polohu.

Adolphs3Měl štěstí na dobu: když se v roce 1985 stalo Park City pravidelnou štací SP, jeho podnik byl už dostatečně zavedený, věhlasný svými evropskými specialitami i známým majitelem.

Když na konci devadesátých let vtrhl do města tehdejší enfant terrible bílého cirkusu Alberto Tomba, měl v kapse doporučení, kde že se mu dostane jeho milovaného obřího vídeňského řízku i přízně hostesek. Švýcarská i rakouská družstva se u něj už tři dekády pravidelně stravují.

Imboden rád vzpomíná na slavné doby Herminátora; časopisu Skiing History popsal, jak dvojnásobný olympijský vitěz Maier vydržel vzhůru do pozdní noci, aby druhý den na místním svahu vyhrál svěťák. Rakušané u něj bývali uvolnění, kdežto Švýcary drželo vedení zkrátka.

Jednou si prý Hermann od Imbodena půjčil večer auto; druhý den ráno vzbudil restauratéra telefonát od zuřícího rakouského trenéra, jestli neví, kde Maier je.

Vitální 72letý Adolf Imboden stále aktivně lyžuje, v létě bicykluje, potápí se i chodí po horách. Ve své slavné restauraci dál vaří jako šéfkuchař.

V Park City se mezitím začínají dít věci. Středisko předloni získal mocný koncern Vail Resorts; od té doby ceny nemovitostí letí nahoru, ve městě se otevírají nóbl podniky a chystá se spousta nové výstavby.

Stříbrovlasý Švýcar se ale žádné konkurence neobává. Ví, že jeho Adolph’s zůstane stejně vyhledávanou adresou jako kdykoli předtím – nezávisle na časech a poměrech.

Text: Tom Řepík, mediální grafika: pracovní archiv autora
Vyšlo v tištěném lyžařském magazínu SNOW 94, 2016