Komoditní trhy: Hovězí (Live & Feeder Cattle)

Písmo: A ++ A --

Výukový seriál Toma Řepíka do hloubky mapující všech 18 hlavních – tedy nejaktivnějších – komoditních trhů z obou fundamentálního i obecně technického hlediska.

Hovezi „prumysl“ ma sve vlastni nazvoslovi, zakladnimi vyrazy zde jsou:
Krava – dospela hovezi samice, ktera jiz mela telatko.
Jalovice – dospela hovezi samice, ktera jeste nemela tele, a je mladsi 3 let.
Byci tele – mlady samecek, ktery jeste nebyl kastrovan.
Vul – kastrovany dospely samec.
Byk – nekastrovany dospely samec, schopny reprodukce.
Rocek – tele, ktere se paslo na otevrenych pastvinach zhruba 1 rok.

Dalsim unikatnim aspektem je vlastni „hovezi“ cyklus:
Od narozeni do schopnosti jalovice byt brezi dochazi za 14-18 mesicu.
Doba tehotenstvi je 9 mesicu.
Od narozeni mladeho bycka do okamziku, kdy byva porazen jako vykrmeny vul, dochazi za 17-19 mesicu.
V pripade krav trva stejne obdobi zhruba 2 1/2 roku.

Na komoditnich burzach se obchoduji dva rozdilne hovezi trhy; Live cattle (hovezi na porazku) a Feeder cattle (mlady skot). Typicke hovezi stado se sklada ze 70-80 kusu, s jednim bykem na kazdych 20 krav. V zavislosti na podnebi i momentalnim mnozstvi srazek, jeden kazdy hovezi kus celkem spase az 200 akru pastvin. Byci se obykle do stada pripousti v lete, s vrhy mladych telatek na jare pristiho roku. Telatka byvaji od krav odstavovava po 6-8 mesicich, kdy vazi okolo 180 kil. Odstavena telata vetsinou putuji do kravinu a/nebo na pastviny, kde jsou behem dalsich 6-10 mesicu vykrmena na jejich beznou chovnou hmotnost, okolo 300-350 kg. O tom, kolik krav pujde na porazku a kolik jich da zivot dalsim telatkum, spolurozhoduji momentalni ceny skotu na trhu, ceny hovezi produkce, i celkova ekonomicka situace obecne. Zaroven se nesmi zapomenout na jakousi „rezervu“ v planovanem poctu krav na odchov dalsiho mladeho skotu, jelikoz az 20% jalovic se ukaze jako neplodnych. Ta cast skotu, ktera je urcena na dokrmeni a porazku, pred vlastni cestou na jatka bezne vazi okolo 500 kg u samcu a okolo 400-450 kg u samic.

Kraviny, neboli chovne jednotky, se v Americe rozdeluji podle velikosti sve kapacity na „komercni“ a „farmy“. Za komercni je povazovana jednotka nad 1,000 kusu skotu, cokoli pod toto mnozstvi je nazyvano farmou. Pote, co se krava dostane na porazku, je temer cele jeji telo zpracovano – maso, kuze, sadlo, kosti, krev i zlazy. Zabite telo, ktere vazi zhruba 60% zive vahy, poskytne ze sve zhruba poloviny maso na steaky a rostbeef, ze zbytku budou hamburgery, a asi 5% masa bude urceno na duseni.

Ihned ze zpracovatelskych masnych zavodu maso putuje co nejrychleji do potravinarskych retezcu. Hovezi se temer exklusivne pouziva pro lidskou konzumaci, pouze velmi male procento se pouziva jako psi/kocici potrava. Hovezi maso celi spouste vazne prime i neprime konkurence, zejmena veprovemu, rybimu, kurecimu a ostatnimu drubezimu masu. Stejne tak jako stale popularnejsim sojovym masnym substitucim.

Podobne jako u veproveho masa v predeslem dile, ceka i v tomto odvetvi na fundamentalniho analytika spousta mravenci prace v mapovani stavu skotu, jeho slozeni, hodnoty a mnozstvi krmiva, atd. Zcela jiste bude vychazet z pravidelne publikovanych cisel v „Cattle on Feed Reportu“, ktery vydava USDA kazdy ctvrtrok a ktery dopodrobna mapuje situaci ve 13 nejproduktivnejsich americkych statech, ktere dohromady tvori az 90% celkove americke hovezi produkce.

Zastanci cyklicke analyzy tvrdi, ze se cena v obou Cattle trzich pohybuje v 12-rocnim prumernem cyklu, s krajnimi extremy na obou koncich 9 a 18 let. Prestoze v hovezim trhu nemame pravidelnou dobu seti a sklizne, presto v grafech obou trhu nalezneme sezonni cyklus, v mesicnich grafech velmi dobre viditelny. Vetsina telat se narodi behem 45 dni od 1.dubna a jsou odstavovana behem 45 dni pocinaje rijnem. Zhruba 100 kilova odstavena telata jsou pote obvykle ponechavana na pastvinach, dokud nenaberou dalsich zhruba 90 kg vahy. Odtud putuji do vykrmnych kravinu, kde zacnou nabirat zhuba 1kg vahy denne po dobu zhruba 200-250 dni. V tom okamziku dospely vul vazi okolo 450 kg, je 26 mesicu stary, a pripraveny na porazku.

Jednim z dulezitych aspektu pri chovu skotu je hodnota (momentalni cena) krmiva, zejmena kukurice. Krmivo predstavuje zhruba 1/3 celkovych produkcnich nakladu. Levna kukurice velmi stimuluje produkci skotu, dovoli vetsi pribyvani na vaze pri nizsich nakladech. Jelikoz je chov skotu velmi investicne narocny, momentalni urokova mira pujcek dokaze efektivne podporit ci naopak ztlumit produkci. Pocasi tez hraje svou ulohu – podobne jako u veproveho masa, extremne teple ci studene pocasi redukuje pribyvani skotu na vaze. Stravovaci navyky, modni stravovaci trendy, efektivni podpora prodeje, mira spatne publicity (jako treba nedavna afera britskych silenych krav), to vse hraje svou vyznamnou ulohu, ktera ovlivni finalni poptavku po hovezim masu a tudiz po mire jeho produkce a cenach na trzich.

Technicka analyza v obou Feeder i Live Cattle trhu: predne, v obou trzich funguje vice ci mene zretelny sezonni cyklus, dobre rozeznatelny v mesicnich grafech. Dale se oba trhy projevuji pomerne volatilnimi dennimi seancemi s velmi vysokym dennim cenovym rozpetim. Toto vse dela z trhu oblibeny cil pro agresivni denni obchodniky. Nase metody, vyznavajici pravidla S/R, kratkodobych striktnich trendu i SBBA drah a vlajek, funguji v obou trzich po vetsinu casu dobre. Oba trhy jsou diky svemu nevysokemu marginu a priznive likvidite velmi vyhledavanymi mnoha komoditnimi obchodniky.