Komoditní trhy: Vepřové (Lean Hogs & Pork Bellies)

Písmo: A ++ A --

Výukový seriál Toma Řepíka do hloubky mapující všech 18 hlavních – tedy nejaktivnějších – komoditních trhů z obou fundamentálního i obecně technického hlediska.

Nejvetsimi svetovymi producenty veproveho jsou Cina, Rusko a Spojene Staty. V ramci USA jsou nejvetsimi prodecenty staty Iowa, Georgia, Illinois, Indiana, Kansas, Minnesota, Missouri, Nebraska, Severni Karolina a Ohio.

„Produkcni“ cyklus veproveho je relativne kratky. Tehotenstvi svini trva zhruba 4 mesice a je jim dopravano mit sex dvakrat do roka. Obvykle svine porodi v kazdem vrhu od 5 do 15 prasatek, statistiky udavaji prumer devet, z nichz sedm se dozije az „dospelosti“. Svine dospivaji ve veku 6 mesicu, kdy budto jsou schopne rodit prasatka anebo dosahuji „porazkove“ vahy. Vetsina vepru, kteri nemeli pri selekci to stesti, byva jeste pred „dospelosti“ kastrovana, jelikoz tak snadneji ziskavaji na vaze a nejsou tolik agresivni. Kastrovani jedinci dosahuji behem 6 mesicu bezne vahy 220 liber, neco okolo metraku. Bezne trva zhruba 1 az 1,5 roku od narozeni prasete do okamziku, kdy konci v nejake forme na stole. Z metrakoveho veproveho kusu se zuzitkuje zhruba 70 kg masa a sadla. Neprijemne cteni, co rikate? Tohle je taky jeden z duvodu, proc nepotrebuju jist maso…

Chovatele veproveho velmi casto integruji svou vyrobu do jednoho komplexniho procesu. Neni nicim neobvyklym, kdyz si chovatele sami pestuji a zpracovavaji potrebne mnozstvi krmiva (hlavne kukurice a soji), rodi si sva mlada prasata, a vykrmuji je az do okamziku porazky. Pro takovy veprovy kus neni vyjimkou, kdyz stravi celou svou existenci, od narozeni az po porazku, na jednom miste, v jedne budove, event. v jednom arealu budov. V drivejsich dobach, kdy stada prasat byvala bezne celou dobu spolu a pasla se na otevrenych pastvinach, samice vrhaly mlade vicemene vsechny ve stejnou dobu, a to na jare a na podzim, coz pomahalo vtisknout veprovemu trhu pomerne vyrazny sezonni cyklus. V nynejsi „moderni“ dobe, pri pouziti nejruznejsich sofistikovanych prostredku a chovnych technik, jiz sezonni cyklus neni tak vyrazny a produkce veproveho se tak trochu rozprostrela do prubehu celeho roku.

Mluvime zde o americkem veprovem trhu, na kterem obchodujeme, a Americane jsou velmi zdatnymi pojidaci veproveho masa. Presto, ze veprove na lidskem jidelnicku svadi neustaly souboj s hovezim, rybim i drubezim masem, svou (vyznamnou) pozici v zadnem pripade v teto konkurenci neztraci. Na rozdil od hoveziho masa, ktere lidi konzumuji vetsinou cerstve, veprove maso naproti tomu byva dlouhodobe skladovano a zpracovavano – uzeno, konzervovano ci mrazeno. Napriklad veprova bricha (pork bellies), ze kterych pochazi slanina, mohou byt skladovana (zmrazena) az jeden cely rok predtim, nez se zacnou zpracovavat. Fundamentalni analytici nesmi zapomenout veskere tyto skladovaci a produkcni naklady zapocitat do odhadovane budouci ceny veproveho na trhu.

Zminili jsme se o veprovych brisich (brichach) (brichech) (brichechech) – (neco z toho je urcite spravne, zbytek skrtnete), neboli pork bellies. Tento druh masa se obchoduje jako samostatny futures trh, jde vlastne o spodni cast brich prasat z obou stran, od predni k zadni noze. Tyto casti vazi kazda okolo 5-10 kil. Takrka vsechna takovato bricha jsou zpracovana prosolenim, vyuzenim a narezanim na platky slaniny. Tato slanina (absolutne dominantni produkt v pork bellies trhu) ma velmi silny cash trh, to jest cenu, za kterou se momentalne prodava v obchodech, a tento cash trh miva okamzity a velmi vyrazny impakt na futures pork bellies trhy. Z toho duvodu, budete-li chvilku sledovat kterykoli pork bellies futures trh, se setkate s takovym mnozstvim limit-up a limit-down dni, jako asi v zadnem jinem trhu.

Analytik, ktery se rozhodne prozkoumavat trh z fundamentalni strany, se bude muset mimo jine zajimat o mnozstvi nove porozenych selat, kolik prasat bylo urceno na vykrmeni a kolik na chov, jaka je prumerna vaha zvirat, jake jsou vstupy cen energii, zpracovani a skladovani. Vsechna tato fakta sumarizuje pravidelny ctvrtletni USDA „Hogs and Pigs Report“, ktery vychazi pravidelne na konci brezna, cervna, zari a prosince. Zaroven nesmime upustit ze zretele ceny krmiva, zejmena kukurice, ktere maji sekundarni vliv na ceny veproveho. Existuje tzv. „Hog-Corn Index“, ktery porovnava cenu kukurice coby hlavni krmne polozky s cenami veproveho. Pokud je tento pomer nizky, chov prasat je profitabilni. Pokud je pomer vysoky, plati pravy opak. Nicmene, s velmi vyraznymi investicemi do budov, chovnych technologii a krmnych preparatu pomalu ztraci v nasich „modernich“ casech tento klasicky index na vyznamu. Svuj vliv na stav veproveho ma take pocasi; prilis teple a take naopak prilis chladne pocasi negativne ovlivnuje optimalni prirustky na vaze. Pouzivanim sofistikovanych krmnych sytemu se tento impakt podarilo castecne snizit, ne vsak uplne. V neposledni rade musi fundamentalni analytik venovat pozornost i obecnym stravovacim navykum ci momentalnim stravovacim „modnim“ trendum (nikoliv prasat, ale lidi), ktere mohou kratkodobe, avsak o to vyrazneji ovlivnit poptavku po veprovem.

Co se cyklyckych obrazcu tyka, udajne se v lean hogs trhu vyskytuje zhruba 4-lety pravidelny cyklicky pattern. Jak jiz zmineno drive, pravidelny sezonni cyklus se s prichodem novych chovnych technologii jaksi zmensil, ne-li primo vymizel. Presto lze v trzich jakyz-takyz sezonni cyklus vypozorovat. Lean hogs trh miva tendenci tvorit sva dna v pozdnich jarnich tydnech a v poslednim kalendarnim ctvrtleti, pricemz vetsina kontraktnich vrcholu se odehrava kazdorocne v srpnu. V pork bellies trhu udava ton momentalni stav zasob a momentalni poptavka natolik, ze jakakoli technicka analyza je tu kratka. Nicmene, takrka pravidelne byva velmi vysoka poptavka pro slanine do sedvicu na konci leta, na kterou cena reaguje samozrejme jak jinak – rustem.

Po tecnicke strance, oba trhy s veprovym, zejmena pak pork bellies, jsou velmi volatilni, velmi divoke, v pork bellies se asi nesetkate s jedinym mesicem, ve kterem by trh neudelal nekolik limitnich pohybu. Dokonce nejsou vyjimkou limit-down dny okamzite nasledovane limit-up dny… Nikdy at vas ani nenapadne byt v techto trzich bez stop-lossu. Tyto trhy, ktere jsou „rajem“ pro agresivni denni i pozicni obchodniky s dobrodruznym srdcem a adekvatne velkym uctem, casto velmi divoce reaguji na ruzne prekvapive zpravy, pocasi ci reporty. Ja osobne se vzdycky snazim udelat vsechno pro to, abych prave vylihle komoditni novacky od techto trhu, a specielne pak od pork bellies, udrzel v uctive vzdalenosti. Jeden z mych prvnich brokeru mi vypravel historku, ktera mluvi sama za sebe. Kdyz jako mlady, novy broker nastupoval do firmy, vzali si ho stranou aby ho nauci tri zasadni pravidla, ktera by nikdy nemel porusit: 1. Nikdy neobchoduj Pork Bellies. 2. Nikdy se nezaplet s sefovou zenou. 3. Nikdy neobchoduj Pork Bellies.