Komoditní trhy: Cukr (Sugar)

Výukový seriál Toma Řepíka do hloubky mapující všech 18 hlavních – tedy nejaktivnějších – komoditních trhů z obou fundamentálního i obecně technického hlediska.

Cukr se ziskava ze dvou zakladnich zdroju – z cukrove trtiny (sugar cane) a z cukrove repy (sugar beet).

Cukrova trtina coby zdroj zastupuje vyrobu cukru celkove asi ze 60%. Cukrova trtina je celorocni rostlinou s 18-mesicni sezonou od jedne sklizne do dalsi. Ze strniste, ktere zustava na poli po sklizni, pak okamzite zacne rust nova 18-mesicni uroda. S kazdou dalsi urodou se kvalita a vynosy oproti te predchozi snizuji, az nakonec byva pole presazeno. Hlavnimi svetovymi pestiteli a exportery cukrove trtiny jsou Brazilie, Kuba, Indie a Australie, ktere „ovladaji“ zhruba polovinu veskereho svetoveho trhu
s trtinou.

Cukrova repa se podili na vyrobe cukru z celosvetoveho hlediska zhruba 40%, a naprosta vetsina repneho cukru se produkuje v Evrope; mezi vedouci producenty patri staty byvaleho Sovetskeho Svazu, Polsko a Nemecko. Cukrova repa ma rocni sezonu s vysazovanim na jare a podzimni sklizni. Jelikoz repny cukr se podili vice nez 1/3 na celkovem svetovem trhu s cukrem a trtina se sklizi po svete postupne v prubehu celeho roku, dokaze velikost evropske sklizne cukrove repy velmi vyrazne zasahnout do pomeru nabidky a poptavky na trhu, a de-facto tak primo do cen na trhu.

Oficialne se cukrova sezona pocita od 1.zari kazdeho roku do 31.srpna roku nasledujiciho. Pro fundamentalni analytiky byva klicovou udalosti kazdorocni jarni odhad ploch evropske zasazene cukrove repy zverejnovany specializovanym brokerskym domem pro tento trh, F.O. Lichts. Prvni oficialni odhady o velikosti urody cukrove repy byvaji zverejnovany kazdorocne v rijnu. Toto je dalsi fundamentalni okamzik, ktery muze okamzite poslat ceny v trzich vyrazne na jednu stranu. Nabidka cukru na trhu je dale do urcite miry ovlivnovana konkurencnimi produkty, zejmena prirodni kukuricnou fruktozou (znamou pod zkratkou HFCS – High Fructose Corn Sirup) a v neposledni rade umelymi sladidly, zejmena od specializovane firmy Nutrasweet.

Spotreba cukru ve svete pravidelnym tempem roste, zhruba o 3-4% rok co rok. Jelikoz „pouziti“ cukru lze snadno zmapovat a jasne definovat, neni nicim tezkym spravne odhadnout budouci spotrebu pro nasledujici rok. Mezi duvody, ktere podporuji relativne snadne odhady v poptavce a nabidce patri fakt, ze v mnoha zemich jsou ceny cukru striktne regulovany vladami, a pouze zhruba 15% cukru z jeho celkove svetove spotreby se obchoduje na skutecne volnem trhu. Velke mnozstvi zemi pestujicich budto trtinu ci repu spotrebovava vetsinu sve produkce interne, a exportuji pouze nikterak vyrazne prebytky. Dalsim duvodem je, ze uzivatele cukru neznaji prakticky zadnou jinou skutecne srovnatelnou alternativu.

Ve sve historii zazil cukr dve vyrazne hekticka obdobi, z nichz zejmena to prvni mnoho analytiku prirovnava k zname „tulipomanii“ v Holandsku v 17.stoleti – obdobi, kdy spekulanti na holandske tulipanove burze dokazali vysroubovat ceny cibulek do neuveritelne vyse, kdy se strhla celosvetova panika a tulipany byly po kratke obdobi absolutne nejvzacnejsi rostlinou, jen aby nakratko zato cena zkolabovala tam, odkud prisla.

To same se udalo v trhu s cukrem v roce 1974. V listopadu 1974, kdy cena cukru dosahla sveho vrcholu vsech dob – pres 65 centu za libru, dokazala cena cukru vyrust oproti predchozimu roku osminasobne! V zaverecne fazi tohoto divokeho byciho trhu vyrostla cena behem dvou mesicu o 36 centu, neboli o vice nez $40,000 na kazdem kontraktu. Cely tento blaznivy cenovy uprk ostratovaly nektere byci fundamentalni zpravy, specielne ty o vyrazne nizkem stavu zasob na konci sezony 73-74. Shodou okolnosti se toho roku vyhlidky na budouci urodu cukrove repy v Evrope vubec nevyvijely nejlepe . O zbytek se pak postarala cistokrevna investorska panika. Nicmene jak uz to tak byva, cena se v rekordnich vysinach nedokazala nadlouho udrzet a prakticky okamzite zacala padat zpatky dolu do 15-20cts urovne, jeste daleko strmeji, nez kdyz rostla nahoru. Velmi podobna panika se pote v historii strhla jeste jednou, v roce 1980. Cena se tehdy dostala az na 45cts uroven. Opet ihned nasledoval velmi rychly a strmy pad ceny zpet, odkud prisla.

Kdybych mel strucne zesumirovat naturu tohoto trhu na zaklade prave popsanych historickych udalosti, prisoudil bych cukru neoddiskutovatelnou schopnost blaznive vyrazit nekterym smerem daleko vyrazneji, nez pocitaji a odhaduji fundamentalni analyzy. Tento trh casto byva rizem pouhymi emocemi a fakt, ze nema predepsan zadny denni limit, jeho „agresivite“ pouze nahrava. Budte si toho prosim vedomi. Technicka analyza v tomto trhu funguje vice nez dobre, spolehlive muzeme tento trh obchodovat na zaklade S/R uderu, 50% retracementu, SBBA formaci i vyuzivat casto vyraznych a dlouhych trendu. Vzhledem k relativne nizkemu vstupnimu marginu a vynikajici likvidite v kteremkoli case je tento trh jednim z nejoptimalnejsich pro obchodniky s malymi ucty vcetne novacku. Taktez opcni trh je v cukru velmi zivy.

Přejít nahoru