NORDIC Skitest Nowax Advanced: Pódium 2020

Ač rozhodnut nepokoušet se sestavovat jakékoli subjektivní (jelikož pomíjivě pocitové) pořadí testovaných modelů, nijak překvapivě na něj bývám dotazován zleva-zprava, stále. Proto jsem připustil si aktuální pořadí sám pro sebe postavit a ejhle – na tradiční bedně se mi vykrystalizovalo tak zřetelně a stabilně, že se nezdráhám jej publikovat. (Disclaimer: Stále jde o výsostně subjektivní pohled!)

Bez jakéhokoliv čtenářského napínání, z víc než desítky testovaných nemazacích pokročilých až expertních modelů se mi v čelní trojici ve většině kritérií sebevědomě pevně usadily: excelentní skinový topmodel Rossignolu a pozoruhodně povedené nezávodní skinové lyže značek Madshus a Fischer. Dohromady tři nejúspěšnější značky z pódií SP i laufařského cirkusu. Náhoda? Těžko.

Následující tři modely jsem si (podobně jako i ostatní testované lyže) nazouval v součtu dvou sezón už víc než sedm sněhových měsíců a nalyžoval na každém ke stovce testovacích – tedy mentálně i fyzicky vysoce bdělých – kilometrů. Každou z těchto tří lyží si troufám osobně doporučit typově technicky zdatnému lyžaři a/nebo aspirujícímu amatérskému závodníkovi. Nemáte servisáka a sami mázu řešit z nějakého důvodu nechcete? U těchto tří modelů byste ve většině myslitelných okolností neměli narazit na zásadní problém – jako ani já.

ROSSIGNOL R-SKIN PREMIUM
Rossignol poslal do skitestu svůj nejvyšší skinový model postavený na totožné závodní konstrukci lyží ze Světového poháru, v jejíž stoupací komoře je nalepený vyměnitelný oranžový mohérový pás. Tahle lyže své poslání nezapře – prakticky v každé situaci, kdy jsem ji měl na jedné noze s nějakým jiným modelem, měl jsem na té rossignolové pocitovou raketu. Když si připnu oba R-Skiny, mám obuto natolik atletické náčiní jako u žádného jiného modelu ve skitestu, marná sláva. Ten pocitový rozdíl není marginální či symbolický – je zřetelný.

Z tohoto R-Skinu jsem se precizně odrážel v prakticky každém terénu a v každé sněhové podmínce, do níž jsem lyže vzal. Bezpochyby je to (i) díky dlouholeté typické Rossi-charakteristice příznačné všem jejím nejvyšším klasickým modelů: dynamické, aktivní klenbě stoupací komory a jejímu ostrému kontrastu skluzné a odrazové fáze – v tom smyslu, že pokud lyže jede ve skluzu, její stoupací komora se odlehčí; při zatížení pro odraz naopak. Subtilní přechod ze schopnosti klouzat do té precizně se odrazit považuju za základ pozoruhodné úspěšnosti X-ium modelu poslední dekády. (Prvně takto zřetelně směrem do excelentní kvality prolomily X-iumy v roce 2010 – kdy se mimochodem ukázaly být dominujícími mezi všemi ostatními závodními modely běžek na našem redakčním NORDIC Skitestu v Krušných horách a současně se ve stejné sezóně začaly úspěšně konzistentně prosazovat na pódiích Světových pohárů.)

R-Skiny Premium jsou standardně vybaveny nastavitelným vázáním Turnamic; když jsem (víceméně z experimentálních popudů než z potřeby cokoli řešit) posunul těžiště dozadu o jednu či dvě pozice, mohérový skin se mi zvedl nad sníh akorát tak na to, že lyže klouzaly jak nahladko glajdrované. Mimochodem, jde o jednu z nejlehčích lyží, kterou jsem kdy testoval.

Jejich vychytaná závodnická konstrukce se projevuje v každém ohledu – lyže brilantně zatáčí, ve sjezdech si drží rozumnou stabilitu. Byť mám nejvyšší možnou tvrdost i délku, vím už z předchozího testování X-iumů (mimochodem historicky nejstabilnějšího rossignoláckého konceptu, jenž je na scéně od roku 2001), že i v ostatních délkových a tvrdostních variantách stále vyžadují precizní a sebevědomě razantní zacházení, jemuž pak umí vyjít vstříc. Jejich pozoruhodná stabilita (na poměry lehoučkých, ostře nabitých zbraní) nejspíš pochází z upravené konstrukce středové komory z modelu předchozí generace X-ium Premium Classic, díky čemuž se ve sjezdech prodloužila skluzná plocha přicházející do styku se sněhem; víc materiálu v kontaktu s podložkou pak zákonitě znamená stabilnější jízdu.

Lyže se od začátku testování chová jako šampion mezi zúčastněnými skinovými modely, má nicméně svou adekvátní cenovku.

MADSHUS TERRASONIC INTELLIGRIP
Tato lyže kombinuje dvě úspěšné technologické inovace norské značky z posledních let – konstrukci předchozí generace nejvyššího závodního modelu Redline a vlastní skinový materiál IntelliGrip. Ten se vyznačuje progresivním profilem mohéru, což znamená, že hustota srsti použitého skinu se liší v závislosti na klenutí stoupací komory dané lyže. Tím se má docílit zlepšení odrazu a současně snížení nežádoucího brzdného odporu při skluzu.

Lyže nezapře svůj vysoce sportovní design, na noze je pocitově akční, lehká, atletická, současně poměrně stabilní. V teplu na vodě to těmto lyžím chutná po mém soudu nejmíň a zažil jsem s nimi situace, kdy jim to drhlo i smekalo; přesto jejich sportovní vjem na noze zůstal. Čím zimnější podmínky, tím zřetelněji jsou tyto lyže na sněhu doma. (Ale přesně touhle výbornou výkonností v chladu, mrazu a prašanu je Madshus historicky pověstný.)

Model jsem dostal vybavený novátorským systémem vázání Move, který Madshus vyvinul ve spolupráci s Rottefellou. Vázání umožňuje posouvat těžiště pouhým pootočením hlavního červeného knoflíku bez toho, aby se jezdec potřeboval vyzouvat z lyže. Teoreticky tak lze své těžiště (a tím skluznost a stoupavost lyže) rektifikovat za jízdy (tedy zejména v klidném skluzu), jakkoli i takový manévr vyžaduje nemalou dávku rovnováhy a pozornosti, jak jsem si několikrát vyzkoušel – a pak raději upravoval těžiště ve statickém klidu (protože jsem mohl).

FISCHER TWIN SKIN SUPERIOR
Fischer do skitestu nasadil až svůj v pořadí čtvrtý skinový model v hierarchii (za Twin Skin Speedmax, Twin Skin Carbon a Twin Skin Race), tedy čistě tréninkovou lyži. Přesto jeho z vyšších pater sdílené konstrukční technologie dělají i z tohoto nezávodního modelu konkurenceschopné náčiní, které je schopné soupeřit se závodními modely ostatních značek. (Ostatně právě tahle Fischerka porazila v mém subjektivním hodnocení pocitově velmi blízký závodní Sporten RS, kdy se lyže chovaly velmi podobně a velmi často jsem je vozil obě, na každé noze jednu, abych našel rozdíl. Ten mi pomohl najít Fischerův Twin Skin – dvojitý mohérový pásek s mezerou uprostřed dává ve většině podmínek skluznosti této lyže extra život oproti celistvému mohérovému pásu ostatních porovnávaných modelů.)

Mohérový Twin Skin drží v odrazu i jede, kdy má. A když korektně tvrdé lyži posunete těžiště na vázání Turnamic o dvě pozice vzad proti neutrálu, lyže klouže zcela volně jako na hladké máze. Oba twin-skinové pásky jsou záměrně do skluznice vsazeny různě hluboko i vůči sobě posunutě, což může podporovat jejich dynamické skluzné chování i co nejdřívější záběr v odrazu.

Nakonec velmi rychlá závodní skluznice WC Pro se mi zpočátku jevila líně, potřebovala rozjet. Od té doby Fischerky kloužou stále líp. Rád porovnávám své skitestové skiny na veřejných tratích s těmi lyžaři, kteří jedou na dobře namazaných klasičkách – obvykle skiny ve skluzu vyhrávají, Fischerky prozatím vždy.

R-SKIN
Rossignol pro svůj top model používá R-Skin, dynamicky tvarovaný mohérový pás se zúženým zakulaceným začátkem zóny a v dopředném směru jejím relativně ostře vykrojeným koncem. Samolepící pás je regulérně vyměnitelný, výrobcem deklarovaná výdrž zní „100 až 150 dní lyžování“ (přičemž „den lyžování“ je zde natolik vágním pojmem, že ani dovozce tento plovoucí údaj nechce aktivně uvádět).

INTELLIGRIP
Obchodní značka mohérového řešení norského výrobce Madshus ve formě mírně oblého (na mém testovaném modelu modrého, ale barevný odstín není pravidlem u ostatních modelů značky) nalepovacího pásu z 65% mohéru a 35% nylonu přidaného pro redukci namrzání. Výrobcem je udáván progresivní profil hustoty srsti skinu v závislosti na klenutí stoupací komory dané lyže. IntelliGripem osazuje značka Madshus všechny své skinové modely.

TWIN SKIN
Důvtipná Fischerova technologie používá dva souběžné úzké mohérové pásky, mírně vůči sobě posunuté. Volná plocha mezi pásky v ose žlábku lyže umožňuje podle mého názoru (podloženého praktickým testováním) velmi živý skluz (v porovnání s jinými modely opatřenými klasickým neděleným skinem) při zachování všech žádoucích odrazových vlastností. Twin Skin je povrchově ošetřen teflonovou vrstvou proti namrzání a jeho pásky jsou integrovány do skluznice v progresivně se měnící hloubce; řešení, jež má za úkol mj. eliminovat přimrzání lyže k povrchu při pomalém či statickém kontaktu se sněhem.

TURNAMIC
Dva roky starý koncept vázání výrobců lyží Rossignol a Fischer vyvinutý vzápětí poté, co rottefellovému systému NNN vypršela patentovací lhůta. Nový systém Turnamic je 100% kompatibilní pro systém NNN – bota s podrážkou Turnamic půjde obout do vázání NNN a bota NNN půjde nasadit do vázání Turnamic. Pouze originální vázání NNN Rottefella nejde nasadit do desky Turnamic lyží Fischer a Rossignol. Vázání se otevírá a zavírá otočením jeho špičky do strany; předozadní posun těžiště se provádí bez potřeby jakéhokoli nářadí při zuté lyži. Jakkoli jsou podrážky bot pro Turnamic od značek Fischer a Rossignol tvarově odlišné, jsou navzájem kompatibilní.

ROTTEFELLA MOVE
Když norský výrobce běžeckého vázání Rottefella prvně představil svůj NIS systém, šlo o jediné polohovatelné běžecké vázání na trhu (ve smyslu předozadního posunu). Lyžař si musel vyzout lyži a pomocí speciálního klíčku posunout vázání zacvaklé do integrované desky NIS. Současný nový systém Move umožňuje posunout vázání dopředu pro lepší odraz nebo dozadu pro lepší skluz se stále na noze nasazenou lyží. Pouze se otočí velkým červeným knoflíkem na špičce vázání a mechanika na desce se sama posune pod lyžařovou botou. Zatímco systém Move je NNN kompatibilní, desky pro systém Move nejsou kompatibilní pro vázání NIS.

Přejít nahoru