Epic Pass II.: akcelerace k milionté sezónce

Bez tohoto updatu by nedávná výchozí analýza Epicu už nevypovídala o realitě poměrů v koncernu. Vail Resorts na podzim akvíruje největší severoamerické středisko Whistler Blackcomb.

Ač obě zúčastněné strany zatím oficiálně mlčí, na Wall Streetu, kde se transakce na podzim dokončí, se to už ví. Vail Resorts za víc než miliardu dolarů kupuje 100 % akcií kanadského obra Whistler Blackcomb a zakomponuje megastředisko do svého holdingu – a pochopitelně i pod svůj Epic Pass (avšak až od sezóny 2017-18).

Meta milionu prodaných Epic sezónek tak zřejmě padne dřív, než by se kdokoli nadál.

Je veřejným tajemstvím, že skupině VR do akvizic – včetně této budoucí – finančně topí její pevný spojenec z Wall Streetu a de facto zakladatel VR, Apollo Global Management. Souvislosti viz Vailská historie II.

O monopolu v horském byznysu ještě technicky mluvit nelze, přesto takto silný hráč ještě nikdy v dějinách branže neexistoval.

Pro obor začíná další neuvěřitelně vzrušující škola, kolikátá už za poslední neklidné čtvrtstoletí.

Jedna věc se však neodbytně dere na mysl: už i horský byznys by měl raději oprášit ono zlopověstné makroekonomické Too Big to Fail.

Tom Řepík
Expertní textař tuzemského horského byznysu.
Analyzuje PR trendy pro jednoho z globálních lídrů branže.
Marketingový mentoring | copywriting | krizová komunikace v oboru
[Kontakt]

Takhle nepřekvapivě se zachovaly vailské NYSE:MTN akcie na dnešním newyorském otevíracím zvonění: neobchodovatelný open-gap-up a předpoklad dalšího, už konsolidovaného, umírněného růstu – po případné krátkodobé korekci dolů za účelem setřesení slaboučkých long pozic, jež nakupovaly býčí zprávu (kterou už trh dávno znal) na pondělním denním maximu $156+.  Dlouhodoběji budou benefitovat konzervativní buy-and-hold investoři, jako obvykle. (Do nevyhnutelného splasknutí akciové megabubliny  ovšem, ale to už je docela jiný příběh.)

mtn monday aug 8

Nápodobně, jen razantněji, vylétly na otevírací siréně torontské burzy whistlerské WB:TO akcie: během mrknutí oka narostly o 45 procent;

wb cn aug 8

Přejít nahoru